Često postavljena pitanja

Zubni implant je šaraf koji služi kao zamena za koren zuba. To je često najbolji način da se nadomesti izgubljeni zub. On se postavlja u viličnu kost i srasta sa njome u roku od par meseci i tako zajedno bivaju dobra potpora za veštački zub koji će ići na njega.

Jedan implant može da zameni jedan nedostajući zub, dok više implanata mogu da nose fiksirani protetski rad (keramički most) ili da se na njih zakači i time učvrsti mobilna proteza.

Zubni implant je nešto najbliže i najsličnije prirodnom zubu. Implanti vam daju mogućnost da samouvereno jedete, smejete se, pričate i da se zabavljate i uživate u svakodnevnim životnim aktivnostima bez da morate da brinete o vašim zubima.

Zubni implant bi mogao biti pravi izbor za svakoga kome nedostaje jedan, više ili svi zubi. Taj nedostatak je mogao biti izazvan kvarom zuba , povredom ili urođenim oboljenjem.

To je jedan vid terapije za svakoga ko je preko 18 godina, to jest nakon perioda razvoja i rasta viličnih kostiju.

Stomtolog utvrđuje da li je implantološka terapija dobar izbor za vas, nakon uzimanja anamneze i popunjavanja upitnika.

Evo par razloga zašto će vam se svideti zubni implant:
Veštački keramički zubi koji stoje na implantima se osećaju, izgledaju i funkcionišu potpno isto kao i prirodni zub. Održavanje i redovno čišćnje kod stomatologa je isto kao što bi čistili i svoje prirodne zube.

 • To su najčešće šrafovi napravljeni od titanijuma, cilindričnog oblika.
 • Oni se opstavljaju hiruški u viličnu kost.
 • Kako rana zarasta, tako se i implant vezuje i srasta u kosti da bi dobili čvrstu vezu, dovoljno jaku da podnese silu žvakanjana tom zubu. Taj period zarastanja traje od 4-8 meseci u zavisnosti od vrste kosti u koju je postsvljen implat.
 • Nakon što se učvrstio implant u kosti, postavlja se mali nastavak na njega zvani abatment. To je u principu jedna kupasta forma na koju se postavlja keramička krunica.

Potrebno je postaviti formular upitnik kao opciju da može da se popuni i pošalje pre bilo kojeg dogovora ili analize RTG snimka.

Zubni implanti štite i štede vaše zdrave zube

Kada se postavlja keramički most potrebno je brusiti minimum dva zdrava zuba da bi držali zub koji fali. Drugim rečima oštećujemo dva da bi zamenili jedan. Pripremljenji brušeni zubi bivaju pokriveni krunicom (navlakom) i međusobno su spojeni da bi nadoknadili izgubljeni zub. Za razliku od toga, zubni implant se postavlja u viličnu kost na mestu izgubljenog zuba. On zarasta i nosi veštačku krunicu koja zamenjuje taj zub. Na taj način susedne zube nismo oštetili, a takođe se ovako sprečava njihovo naginjanje ka bezuboj površini. Takva naginjanja koja se dšavaju nakon dužeg vremenskog perioda, dovode do daljeg gubitka kosti oko korenova tih zuba a takođe se menja njihov odnos sa zubima u suprotnog vilici pa je i stoga promenjen zagrižaj.

Zubni implanti sprečavaju da se sve to desi.

Prirodan izgled

Sa zubnim implantom se vraća i uspostavlja funkcija koja je bila izgubljena sa gubitkom zuba. Izgled, osećaj i odnos sa susernim zubima je skoro kao kod prironih zuba.

Druge opcije, kao što su proteze i mostovi, mogu smetati prilikom jela, govora, smejanja i ostalih dnevnih aktivnosti.

Dugotrajnost

Što ih čini veoma isplativim rešenjem. Prosečna proteza i mostovi traju prosečno desetak godina uz dobru oralnu higijenu. Sa implantima možete dobiti i dugotrajnije rezultate, naravno pridržavajući se dobre oralne higijene i redovite posete stomatolozima radi kontrole.

Zubni implanti vam dozvoljavaju da uživate u svakodnevnici

Ne morate se skrivati kod kuće samo zato što se osećate neprijatno zbog neprirodnog izgleda vaših zuba. Nedostajući zub vas može sprečavati da se uklopite u društvu. Sigurno ne treba da brimnete da će vam se proteza odlepiti, rasklimati i ispasti kada govorite, smejete se ili jedete. Sa zubnim implantima fokus se vraća na kvalitet življenja, a ne na vaše zube.

Zubni implanti doprinose održavanju prirodnog izraza lica i osmeha

Gubitkom zuba prestaje da se stimuliše vilična kost (gornje vilice i donje vilice), Bez stimulacije dolazi do povlačenjakosti. Ta kost je potpora mišićima i tkivu od kojeg je načinjeno naše lice. Sa gubitkom te potpore, lice deluje uvenulo, i kao da visi. Zubni implanti stimulišu i jačaju viličnu kost tako što srastaju sa njome i prenose pritisak žvakanja na nju. Zubni implanti su jedina pomagala koja održavaju i stimulišu prirodnu kost i sprečavaju njen gubitak. Na taj način je zubima održana visina zagrižaja a ujedno i volumen tkiva koje nam daje prirodan i zdrav izgled.

Govorite sa lakoćom

U periodu navikavanja na mobilne proteze dolazi do poteškoća sa izgovaranjem određenih reči i slova. To nije slučaj sa zubnim implantima, zato što funkcionišu kao prirodni zubi, bez potrebe za nepčanim pločama koje su neophodne kod zubnih proteza.

Jedite sa lakoćom

Zvuči sjajno, zar ne? Možete okusiti i uživati u hrani bez ustručavanja kada imate zubne implante. Možete gristi, žvakati prirodno i jesti što vam je po volji sa zubnim implantima. Zubne proteze deluju ne komotno i veliki deo nepca je pokriven pa je osećaj ukusa drastično smanjen.

Moderni zubni implanti se već koriste preko 30 godina u stomatologiji. Oni su načinjeni od titanijuma, koji je biokompatibilni (prihvatljiv za naše telo) materijal i čini jaku krutu podporu za veštački zub kojeg nosi. Vasa kost učvršćuje implant tako što srasta oko njega procesom koji se zove osteointegracija. Taj proces daje čvrstinu i mogućnost svakodnevne upotrebe zuba koji su nošeni zubnim implantima.

Hirurška procedura postavljanja zubnog implanta je jedna od najbezbednijih i najpredvidljivijih procedura u stomatologiji. Zubni implant je najjače i najefektnije sredstvo učvršćivanja zubnih zamena gde one deluju najprirodnije u svakom pogledu. Pored toga, zubni implant je jedina zamena u stomatologiji koja stimuliše vašu prirodnu kost u predelu izgubljenog zuba.

Oni su načinjeni od titanijuma, koji je biokompatibilni (prihvatljiv za naše telo) materijal i čini jaku krutu podporu za veštački zub kojeg nosi.

Takođe se u jednom periodu razvoja implantologije postavljao akcenat na cirkonijumske implante, to jest implante koji nemaju metalnu strukturu, već su sačinjeni od sintetičkog materijala zvani cirkonijum. Kroz studije i kliničke analize se pokazalo da je titanijum i dalje materijal broj jedan od kojeg se prave implanti.

Kod pojedinih ljudi ne postoji dovoljno kosti koja bi bila dobra podpora za zubni implant.

Smanjenje volumena prirodne kosti može biti izazvano

 • oboljenjem desni
 • urođenim manama
 • dugogodišnjim nošenjem proteze
 • povreda u predelu lica ili zuba
 • rana nakon vađenja zuba nije bila tretirana tako da se zadrži kost
  • Rešenja su košrani graftovi (dodavanje veštačke kosti)

   Dodavanje veštačke kosti je bezbedna i veoma uspešna procedura u kojoj se dodaje kosti na tanku vilicu. Ta kost može biti od samog pacijenta (uzeta sa drugog mestagde je ima više) ili dodavanjem veštačke sintetičke kosti koja se sjedinjuje sa postojećom kosti kako vreme prolazi. Posavetujte se sa Vašim stomatologom u vezi opcija koje kosti možete koristiti, kako bi bili informisani i umireni.

   Nakon dodavanja kosti na ciljano mesto gde bi trebao da bude implant, ta kost miruje 3-8 meseci (u zavisnosti od lokacije i količine postavljene kosti) i nakon toga je dovoljno čvrsta da može da nosi implant. Na taj način imate osećaj da su Vaši zubi nalik potpuno čvrstim prirodnim zubima. Ova procedura ne utiče na govor, intonaciju govora niti izaziva naknadne problem sa sinusima. Radi se u lokalnoj anesteziji, postavljaju se šavovi i uklanjaju za 7 dana.

   Daje se preventivna doza antibiotika i savetuje se da se ne jede previše čvrsta hrana u predelu grafta.

Maksilarni sinus, ili sinus gornje vilice je parna šupljina smeštena u gornjoj vilici (jedna šupljina sa jedne strane nosa i jedna sa druge strane). Sinus je obložen sluzokožom koja se nastavlja u nos ičini nosnu sluznicu. Dakle nos je direktno povezan sa levom i desnom šupljinom gornje vilice. Kutnjaci u gornjoj vilici su u bliskom kontaktu sa sinusom gornje vilice i njih često razdvaja samo tanka koštana lamela.

Kada se izvadi gornji kutnjak, vremenom kako zarasta rana i kako se povlači kost, sinusna šuplina postaje veća i tako ostaje nedovoljno kosti da bi se u nju ugradio implant.
Sinus lift se takođe zove i augmentacija sinusa ili dizanje sinusa. Ova procedura se izvodi tako da se između postojeće kosti (gde je stajao kutnjak) sluznice sinusa postavlja veštačka kost, kako bi se moglo postaviti jedan ili više implanata u toj regiji.

Ta kost miruje 4-12 meseci i nakon toga je dovoljno čvrsta da može da nosi implant. Na taj način imate osećaj da su Vaši zubi nalik potpuno čvrstim prirodnim zubima. Ova procedura ne utiče na govor, intonaciju govora niti izaziva naknadne problem sa sinusima. Radi se u lokalnoj anesteziji, postavljaju se šavovi i uklanjaju za 7 dana.

Oni se nazivaju i implanti za jedan dan, to jest postavljaju se privremene krunice u istom danu kada se postavlja i implant. Nastavićete da vodite normalan svakodnevni život dok se implant sjedinjuje sa kosti, a pri tome nećete biti krezubi. Ova procedura može da se preporuči kod pacijenata sa dovoljno kosti i kada je implant u momentu postavljanja dovoljno stabilan da nosi privremeni zub.

Mini zubni implanti su implanti sa manjim promerom od prosečnih najmanjih implanata, a to je sve što je ispod 3 mm u promeru i 8 mm u dužini. Njihovo postavljanje je manje invazivno i oni se često koriste radi učvršćivanja donje totalne proteze, u situacijama kada nema dovoljno kosti i kada je razmmak između prirodnih zuba suviše mali.

To je koncept postavljanja veštačkog punog zubnog niza na četiri ili šest implanta (po vilici, gornjoj ili donjoj). Najčešće se tu biraju pozicije postavljanja implanta u postojeću kost bez potrebe za dodavanjem kosti i na taj način se smanjuje komplikovana regeneracija kosti i prihvatanje veštačke kosti.

U nedostatku jednog zuba, tu imamo bezubo polje koje je ograničeno sa preostalim zubima, koji su predpostavljamo zdravi. Bila bi šteta kada bi se postojeći zdravi zubi morali brusiti da bi se postavio standardan tročlani keramički most. Stoga se nakon adekvatne anamneze i analize 3D snimka pristupa tom bezubom predelu i postavlja se implant odgovarajuće dimenzije. Kada lepo implant zaraste i sjedini se sa kosti u roku od 4-6 meseci, postavlja se jedna kupasta forma preko samog implanta koja se zove abatment koji će nositi keramičku krunicu. Ta keramička krunica se naravno pravi na osnovu otiska i imitira u potpunosti prirodan zub. Materijali od koje se prave krunice mogu biti:

 • Metalokeramička krunica
 • Bezmetalna krunica
 • Keramička krunica sa zlatnom podlogom

U slučaju da imamo bezubu regiju na koje mesto bi mogli da stanu dva ili više zuba, plan implantološke terapije će zavisiti detaljne analize i 3D snimka bezube regije.
U većini slučajeva se implant ne vezuje za prirodan zub sa veštačkim mostom. Razlog tome je da je implant potpuno fiksiran u kosti i nema mikrokretnje za razliku od prirodnog zuba kojeg drži parodontalno tkivo u kosti i na taj način ima mikrokretnju. Kada bi se oni povezali, mikrokretnja prirodnog zuba bi teoretski rasklimala zubni implant. Iz tog razloga kada fale dva zuba postavljaju se dva implanta. Kada fale tri zuba takođe se postavljaju dva implanta i nose treći zub.

U slučaju da vam se totalne proteze klimaju zato što nema dovoljno koštane mase da drži protezu, idealno rešenje je da se postave dva ili četiri implanta za koje se proteza zakači i stoji stabilnije. Nema više neprijatnosti i ispadanja proteze prilikom jela ili u toku razgovora.

Intervencija postavljanja zubnog implanta je manje bolna od samog vađenja zuba. Većina pacijenata koji nam dođu na kontrolu su iznenađeni koliko su bezbolno prošli. Trauma kosti je manja nego kada se vadi zub i samim tim možemo reći da sama intervencija postavljanja zubnog implanta ne boli. Za jedan implant ona traje prosečno oko 45-60 minuta od početka do kraja intervencije. U narednih dva do tri dana moze da postoji nelagodnost u vidu bola u tom predelu ali se to rešava sa lekovima protiv bolova. Najčešće se radi otvoreni tip implantologije to jest desni se otvaraju da bi se pristupilo koštanom delu, tako da kada se intervencija završi, desni se ušivaju i konci se skidaju nakon 7 dana. Ukoliko je rana ušivena sa koncem koji se vremenom topi, on se ne dira. Kontrole su poželjne čisto da bi kako pacijent, tako i stomatolog mirno spavali ;).

Nažalost ne postoji univerzalan odgovor za ovo pitanje. Vrlo je individualno. Većina pacijenata se vrate svakodnevnim aktivnostima i poslu već nakon par dana. U nekim slučajevima kada se postavlja jedan ili dva implanta, pacijenti mogu da se vrate poslu, aktivnostima ili čak putovanju već sledećeg dana.

Implanti i njihove nadoknade (krunice i mostovi) su izuzetno osetljivi na meke naslage i kamenac.

Zubi i desni se peru sa mekanim četkicama za zube. Obratite pažnju da ne povredite ranu i konce tik nakon intervencije. Ako koristite električne četkice za zube, sačekajte dve nedelje nakon operacije.

Koristi se pasta za zube koja ima blagotvorno dejstvo na desni.

Poželjno je koristiti konac za zube.

Stomatolog će Vam predložiti kontrolni pregled na svaka tri mesea u prvih godinu dana gde će pratiti vašu oralnu higijenu. Ordinacijsko čišćenje implanta i desni se vrši peskir aparatom koji nežno očisti prostor između desni i implanta ili posebnim ultrazvučnim aparatom koji ima posebno baždarenje vibracije za taj postupak.

Zubni implanti funkcionišu potpuno isto kao i prirodni zubi, a takođe mogu da se inficiraju kao prirodni zubi (to jest da se inficira tkivo oko zubnog implanta). To tkivo može da oboli ukoliko je implant zapostavljen od strane pacijenta (loša higijena, prekomerno konzumiranje cigara, neregulisani šećer kod dijabetičara). Zapaljenje oko implanta se zove periimplantitis i to je vrsta oboljenja desni i koštanog tkiva oko implanta. Ne lečeni periimplantitis može da dovede do razlabavljenja i gubitka implanta.

Zubni implanti se postavljaju jos od 1950-tih godina. Tehnologija u medicini napreduje iz godine u godinu i usavršavaju se tehnike postavljanja zubnih implanata. Desetogodišnja uspešnost opstanka implanta je porasla u poslednjih godina čak i do 90%. Za razliku od prirodnih zuba njih ne napada zubni karijes, ali je za njihovu dugotrajnost od primarne važnosti zdravlje desni. Savesna kućna nega i redovne kontrole kod stomatologa su ključ za dugogodišnji uspeh implanta.

Kada se uzme u obzir detaljna anamneza i analiza stanja pacijenta, neuspeh u implantologiji je vrlo redak. U tim slučajevima se sam neuspeli implant zamenjuje novim implantom. Postoje i tehnike zvane implantoplastika koja označava preoblikovanje vrata implanta ukoliko je implant čvrst, a postoji umereno povlačenje kosti oko njega.

Implanti se postvljaju kod osoba iznad 18 godina kada se već završio razvoj vilice.

Implanti se mogu postaviti ispod već postojećih proteza da bi povećali njihovu stabilnost. Ova upotreba implanta je vrlo popularna to se isključivo može uraditi ako su proteze u odličnom stanju. U slučaju da su proteze toliko stare da su se zubi pohabali na nekim mestima neophodno je napraviti novu adekvatnu protezu koja ce imati takav prenos pritiska da ne utiče negativno na sam implant.

Uopšteno govoreći, cena zamene jednog nedostajućeg zuba sa implantom je skoro ista koliko i cena premošćavanja tog nedostatka jednim tročlanim bezmetalnim mostom. Precizniije rečeno, implant neke više klase je prosečno 600 €, a bezmetalna krunica koja se postavlja na njega zavisi u kojo je državi rađena i stoga se cena drastično razlikuje.

Primer: Srbija, Subotica, Stomatologija Badawi, implant (Biohorizont, Zimmer) 600 €. + bezmetalna krunica 230 €. A kada bi se postavljao tročlani most cena je 630 € (zirconium keramika + privremene krunice). Cena nije ista ali smo sa implantom poštedeli dva zuba od nepotrebnog brušenja.