Gubitak Molara

Autor Jaser Badawi

05/08/2019

Veliki broj populacije ima barem jedan nedostali zub u predelu kutnjaka (zuba žvakača). Ali ako se zub ne vidi da li je zaista važno? Naravno da jeste.

Pravi problem sa gubitkom zuba nije estetika (iako je to svakako važno) – nego je gubitak kostiju koji nastaje nakon vađenja zuba. Kada je zub u kosti, on ujedno i stimuliše tu kost da ostane zdrava. Bez takve stimulacije kost se postepeno otapa. Gubitak zuba može uzrokovati smanjenje širine kostiju za 25% samo u prvoj godini, a više u narednim godinama.

Šta se dešava kada se kost koja je nosila zube izgubi? Ako se tokom vremena izgubi dovoljno zuba, može biti oštećena sposobnost govora i žvakanja. Konture lica i usana se mijenjaju, tako da osoba izgleda znatno starije. Na kraju, se zagrižaj znatno narušava - zajedno sa samopouzdanjem!

Na sreću, postoji način da se nakon neminovnog gubitka zuba, sačuva kost. To je postavljanje zubnog implanta a ponekad i ugradnja veštačke kosti. Kako se implant sjedinjuje sa kosti on je i stimuliše i tako je održava zdravom.